• header-over-ons.jpg

« Terug

Bouwen aan een eigen kantoor in de polder

Parel in de Polder Stolwijk - Stedenbouw.jpg12 apr

STEDENBOUW - Het project Parel in de Polder is een atypische uitdaging voor De Vries en Verburg Bouw. Waarom? Omdat ze zelf de opdrachtgever en hoofdaannemer is. “Daar worden we wel extra kritisch van”, vertelt planontwikkelaar en duurzaamheidsmanager Timo Stuij. “We werken hier met 200 mensen, allemaal experts in hun vak, dus de lat ligt ontzettend hoog. Dat geeft niets, want het is ons eigen kantoor.”

De Vries en Verburg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. “Niet alleen vanwege de veranderende wetgeving, ook onze klanten vragen hierom. We profileren ons al langer op de duurzame markt. We lopen hierin het liefst voorop, en het bouwen van ons eigen duurzame kantoor is een fantastische manier om dat te laten zien.”

Prachtige omgeving

Het nieuwe kantoor komt aan de rand van de polder te staan. Aan de ene kant bevindt zich het bedrijventerrein, aan de andere kant de Stolwijksevaart. “Aan de overkant van het water hebben we twee weilanden”, zegt Stuij. “We gaan een brug aanleggen, zodat medewerkers de oversteek kunnen maken. Daar is een boomgaard, die we in ere herstellen. Buren van het hele bedrijventerrein mogen daar natuurlijk ook een ommetje maken!”

De hoogste eisen

“De uitdagingen in dit project hebben we aan onszelf te danken. We willen het hoogste niveau van de certificeringen BREEAM-NL en WELL halen, en met de tussentijdse meting zaten we inderdaad op BREEAM-NL ‘Outstanding’ en WELL Platinum.” Maar dat is nog lang niet alles. De Vries en Verburg heeft besloten dat ze het Whole Life Carbon-principe wil toepassen. “Die benadering kijkt naar de CO2-uitstoot van een project over de gehele levensduur. Niet alleen tijdens het gebruik, maar ook tijdens de productie en bouw. Dan moet je opeens hele nieuwe vragen gaan stellen: wat is de milieulast van de materialen die we toepassen? Weegt de extra milieulast van triple glas op tegen de energiebesparing in de gebruiksfase?”

Om in 2050 te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, is er een aflopende grens voor de hoeveelheid CO2-uitstoot per vierkante meter. Voor een kantoor gebouwd in 2025, mag dit maximaal 200 kg CO2 zijn. In 2030 mag dat nog 158 kg zijn. “Dat is nu nog geen officiële eis, maar meer een bovenwettelijke norm. We zitten nu op 185 kg en daar zijn we ontzettend blij mee. Hierin is de opslag van 280 kg CO2 in de houtconstructie niet meegerekend.”

Hoe hoog ligt de lat?

Al aan het begin van het schetsontwerp heeft De Vries en Verburg alle ambities vastgelegd. “Je ziet vaak dat die ambities dan verwateren na de eerste schets. Wij hebben daarom het ontwerpteam betrokken bij alle ambities voor het pand. Nu zien we dat we alle doelen aan het bereiken zijn, van duurzaamheid tot goed werkgeverschap. Dus deze aanpak werkt echt. Op een gelijkwaardig niveau samenwerken in plaats van strak hiërarchisch: we laten hiermee zien dat je daarmee de beste resultaten bereikt.”

Klik hier voor het volledige artikel: Bouwen aan een eigen kantoor in de polder (stedenbouw.nl)

Klik hier voor de bijdragen van onze (bouw)partners:

Power voor de Parel (stedenbouw.nl)

Binnenkort schittert Parel in de Polder in Stolwijk (stedenbouw.nl)

Emissievrije bouwkuip? Dat kan!  (stedenbouw.nl)

Parel in de Polder: een duurzaam en circulair hoogstandje (stedenbouw.nl)

Klimaatoplossingen voor bijzonder pand (stedenbouw.nl)

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven