Parel in de Polder digitaal ontworpen, gebouwd en beheerd met BIMcollab
BIMcollab - Bouwbedrijf en ontwikkelaar De Vries en Verburg breidt haar hoofdkantoor uit met een volledig houten, circulair en energieneutraal gebouw. Samen met huisarchitect Kolpa Architecten is een prachtig ontwerp gemaakt genaamd “De Parel”. Tijdens de realisatie door De Vries en Verburg, maar ook na oplevering zullen alle mogelijkheden van digitalisering worden getest. Een grote rol is hierin weggelegd voor producten van KUBUS zoals BIMcollab Twin, Zoom en Nexus.
Bouwen op karakter
Wie de website van De Vries en Verburg bezoekt, komt al snel de slogan 'BOUWEN OP KARAKTER' tegen, waarbij betrouwbaar, betrokken en gedreven de kernwaarden zijn. Kwaliteit staat voorop in alle processen binnen het gehele bedrijf. Ook op het gebied van duurzaamheid wordt hoog ingezet. De Vries en Verburg wonnen dit jaar dan ook de Cobouw SDG award, een aanmoedigingsprijs voor Nederlands meest duurzame bouwer.
Hoge (digitale) ambities
Voor het ontwerp van de “Parel in de Polder” worden alle betrokken partijen uitgedaagd om tot maximale prestaties te komen. Met de ontwikkeling van deze uitbreiding is tevens het startsein gegeven voor een grote leercurve met betrekking tot onderzoek naar de digitale mogelijkheden die er nu zijn om het gebouw te ontwerpen, realiseren en straks ook te beheren. De Vries en Verburg heeft in hun pilot gekozen voor BIMcollab Twin om alle data met betrekking tot dit project te kunnen ontsluiten.
Ontdekkingsreis met BIMcollab Twin
Maurien Plug werkt als tendermanager bij De Vries en Verburg en is super enthousiast over de ontdekkingsreis om alle mogelijkheden uit te proberen.
“We zijn in augustus van start gegaan met BIMcollab Twin. De veelzijdigheid die de verschillende producten van KUBUS (BIMcollab Nexus, Zoom en Twin) bieden door naadloos op elkaar aan te sluiten is geweldig. Tijdens de ontwerpfase heeft het team vooral gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op een snelle manier de aanwezige clashes en issues te signaleren en te registreren. Om de week werden deze clashes besproken en behandeld. Tijdens de besprekingen viel de snelheid van de 3d-viewer direct op.”
Verwachtingen vooraf
Gevraagd naar zijn verwachtingen antwoord Maurien Plug: “Vooraf had ik het idee dat BIMcollab Twin voor ons een oplossing zou kunnen zijn op het gebied van het delen van informatie met onze bouwpartners en het integraal verzamelen van opmerkingen op tekeningen en model. Daarnaast zag ik de enorme, unieke meerwaarde die BIMcollab Twin in mijn ogen te bieden heeft op het gebied van adapteren en aansluiten op bestaande applicaties zoals KYP, Ed Controls, etc. Juist het feit dat BIMcollab niet zelf iets is gaan ontwikkelen als ‘concurrent’ maar de samenwerking en integratie heeft gezocht vind ik ontzettend sterk!”
"Data vanuit andere applicaties ontsluiten via de open API in BIMcollab Twin is uniek en werkt bijzonder fijn"
Visie over digitalisering
Maurien’s visie over digitalisering is helder: “Voor mij is er altijd een onderscheid tussen digitalisering en digitale transformatie. Digitalisering is het digitaal maken van processen die reeds bestaan. Digitale transformatie is de vooruitgang die helpt om de dingen die we vroeger deden anders en beter te doen. Mijn visie richt zich op het laatste, want we staan we op dit moment voor lastige keuzes als bouwsector.
We weten als traditionele partijen dat we moeten digitaliseren om bedreigingen voor de sector te elimineren, echter omarmen we de digitalisering niet waardoor bedreigingen (te) groot worden. Een disruptief businessmodel of organisatie die het helemaal anders aanpakt (denk aan Tesla in de auto-industrie) pakt een groot marktaandeel waardoor grootschalige verandering op het gebied van digitale transformatie noodzaak wordt om te overleven.
”Digitale transformatie helpt uitdagingen in de sector te elimineren en zou een cruciaal onderdeel moeten zijn van een bedrijfsstrategie"
Klik hier voor het volledige artikel.