• header-over-ons.jpg

« Terug

PROJECT UITGELICHT | Parel in de Polder

Parel in de Polder.png12 jan

In het hart van de Krimpenerwaard, waar groene polders en moderne architectuur samenkomen, staat een nieuw hoofdstuk voor De Vries en Verburg te beginnen: de bouw van Parel in de Polder. Een duurzaam kantoor dat niet alleen een statement maakt over het belang van milieubewustzijn, maar ook een functionele ruimte biedt voor innovatieve werkmethoden. 

Ideevorming
In 2020 ontstonden de eerste ideeën en plannen voor de uitbreiding van ons kantoor. We zagen dat we meer ruimte nodig zouden gaan hebben, en dat deze ruimten anderen invullingen moesten gaan krijgen. Niet alleen een kantoor om te werken, maar vooral een plek om samen te werken aan onze uitdagende projecten. Hierbij speelt onze centrale ligging ook een rol. 

Na deze ideeën zijn we in gesprek gegaan met de Gemeente Krimpenerwaard. De reactie van het college van Burgemeester en Wethouders was erg positief. 

Aan het einde van 2021 zijn we verder gegaan met het meetbaar maken van onze duurzaamheidsambities en het vormen van een projectteam. 

Duurzaamheidsambities Parel in de Polder StolwijkHet ontwerp
De plattegrond van Parel in de Polder is een driehoek. Dit is een verwijzing naar onze kernwaarden ‘Betrouwbaar, Betrokken en Gedreven’. Het gebouw bestaat uit een betonnen halfverdiepte kelderbak met daarop vier lagen in een houtconstructie. Deze houtconstructie is opgebouwd uit gelamineerde liggers en kolommen met daarop CLT-vloerelementen. Door de grote hoeveelheid glas in de gevel biedt het gebouw een schitterend uitzicht over Stolwijk en de omliggende polder. Als je straks de hoofdtrap oploopt, heb je op iedere verdieping een ander uitzicht. 

De groene luifels zorgen voor een mooie overgang van het kantoor naar de groene omgeving. 

Ontwerpproces
Om deze hoge ambities waar te kunnen maken, hebben we gekozen voor een niet-traditionele aanpak. In de fase van het Voorontwerp (VO), de eerste helft van 2022, hebben we ons drie keer, twee dagen achtereen opgesloten om gezamenlijk aan het project te werken. De twee weken die hier steeds tussen zaten werden gebruikt voor huiswerk, waarna de volgende samenwerkingssessie kwam. In deze sessies hebben we, met alle disciplines, gekeken hoe we de ambities konden integreren in het Voorontwerp. Alleen op deze manier was het mogelijk om het maximale aan kennis en innovatie uit alle partijen te halen. Tijdens deze dagen is er geschetst, gerekend, gepresenteerd en zijn vele ideeën en oplossingen bedacht, verbeterd of in de prullenbak verdwenen. 

Een voorbeeld hiervan is de luifel. Om de optimale afmeting van de luifel te bepalen hebben we onder andere gekeken naar uitstraling, constructie, hoeveelheid materiaalgebruik en warmtelast door zoninstraling. Dat kan alleen als iedereen hetzelfde doel heeft, namelijk het behalen van de projectdoelstellingen. Het eindproduct van het VO was een ontwerp, passend binnen de ambitie, wat klopte voor alle disciplines. 

Na afronding van het VO zijn we verdergegaan met DO en de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Deze procedure heeft uiteindelijk een jaar geduurd, waardoor we eind oktober 2023 een onherroepelijke omgevingsvergunning hadden. Deze periode hebben we gebruikt om het plan, met behoud van ambities, passend te krijgen binnen het budget. 

Met de bouw van Parel in de Polder hebben we straks een zeer duurzaam kantoor. Daarmee willen we een voorbeeld zijn voor onze omgeving. Ook is het een visitekaartje waarmee we laten zien wat we kunnen. Daarnaast wordt het een omgeving waarin gewerkt kan worden op een manier die past in de toekomst van De Vries en Verburg. 

Wat gebeurt er straks in Parel in de Polder?
Het gebouw biedt straks ruimte aan een aantal functies, zoals kantine, werkcafé en werkatelier. Maar ook vergaderruimtes en werkplekken zijn in het kantoor te vinden. Daarmee wordt het een uiterst flexibel kantoor, waarbij voor iedere activiteit een passende omgeving is. 

Niet alleen ín Parel in de Polder gebeurt van alles, ook de omgeving wordt bij dit kantoor betrokken. Het weiland aan de overzijde van de Stolwijkse Vaart wordt bereikbaar gemaakt met een brug en voorzien van een looppad. Door het toepassen van ecologisch beheer wordt dit een prachtige omgeving voor een lunchwandeling of een lopend overleg. Daarnaast hebben we hiermee een ruimte voor onze bootcampsessies. 

En nu verder…
In januari 2024 starten we met de bouw. Tijdens de bouw willen we onze kennis delen over thema’s, zoals houtbouw en een emissieloze bouwplaats. 

Met Parel in de Polder laten we zien dat duurzaamheid, innovatie en esthetiek hand in hand kunnen gaan. Het kantoor wordt niet alleen een visitekaartje voor het bedrijf, maar ook een inspiratiebron voor toekomstige bouwprojecten.

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven