‘Wij bouwen voort op sociaal karakter’
Duurzaam-ondernemen.nl - Timo Stuij is duurzaamheidsmanager bij het bouwbedrijf De Vries en Verburg. Ook voordat de huidige uitdagingen zich in de bouw aandienden, zette het bedrijf zich al in voor sociaal ondernemerschap, circulariteit en innovatie. Hierbij worden alle medewerkers en partners uitgedaagd een bijdrage te leveren aan het verder verbeteren van de werkomgeving, onderlinge samenwerking en duurzame en sociale ontwikkeling. Zo behaalde het bedrijf onlangs moeiteloos het certificaat Prestatieladder Socialer Ondernemen (trede 2). Meer daarover in de 11e podcastaflevering van ‘Elise in MVO-land’.
Bovengemiddeld sociaal
De Vries en Verburg bestaat 36 jaar en is gegroeid op karakter en maatschappelijke betrokkenheid. Zo dragen alle 200 medewerkers ‘Verburg Charity Foundation’ in hun hart. De stichting zet zich in voor projecten op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en gezondheidszorg in Afrika. Een ander sociaal initiatief van het bedrijf is het begeleiden van een persoon per jaar om werkervaring op te doen. Niet om een nieuwe werknemer binnen te halen, maar om deze persoon een goede (her)start te geven op de arbeidsmarkt. Met het behalen van de sociale prestatieladder PSO[1] (trede 2) behoren ze tot de 25% best presterende bedrijven in Nederland als het gaat om het creëren van werkgelegenheid voor mensen in een kwetsbare werkpositie.
“Sociaal ondernemen heeft uiteindelijk voor iedereen meerwaarde.”
Bio-based bouwpraktijk
Naast schaarste en stijgende prijzen van materialen en personeelstekort speelt er nog veel meer in de bouw. Timo ziet bij De Vries en Verburg een verschuiving van energiebesparend naar CO2-neutraal bouwen. Dat raakt de business meer. Het bevordert het vooraf nadenken over materialengebruik, bouwplaatsen en transport. Dit betekent dat ze zich onder andere verdiepen in houtbouwconstructies – omdat hout CO2 opslaat – en in hergebruik van ‘donor staalskeletten’ voor nieuwbouw. Ook klimaatadaptie is een hot topic. De gebouwen van nu moeten zich kunnen aanpassen aan veranderende klimaatomstandigheden; water bufferen bij (extreme) neerslag en hitte weren bij hoge temperaturen. Een ander focuspunt van het bedrijf is het behoud en verbeteren van biodiversiteit op bouwlocaties.
“Ik zou het leuk én noodzakelijk vinden als wij van De Vries en Verburg de transitie kunnen maken naar een meer bio-based bouwpraktijk. Niet alleen vanwege het milieu. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook een positieve invloed heeft op de gezondheid en het stressniveau van de mensen in zo’n gebouw.”
Van GOED naar GOUD
Om een toekomstbestendig bedrijf te bouwen, wil De Vries en Verburg zichzelf steeds blijven verbeteren. Bijvoorbeeld in de duurzame ontwikkeling en de bouwprojecten van het bedrijf, maar ook in de communicatie en advisering richting opdrachtgevers. Hiervoor is aan het begin van het jaar het programma ‘van GOED naar GOUD’ gelanceerd. Het spreekt tot de verbeelding van en het stimuleert verandering bij medewerkers. ‘We hebben elkaar immers hard nodig in deze tijd van transitie’, aldus Timo
[1] De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt.
Klik hier voor het volledige artikel en de link naar de podcast.