• header-over-ons.jpg

« Terug

Beelen NEXT en De Vries en Verburg ontwikkelen samen afvalloze bouwplaats

Beelen NEXT.jpg12 nov

De afvalvrije bouwplaats wordt door Beelen.nl uiterst serieus genomen. Niet voor niets staan duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel bij deze onderneming, die zich in ruim 25 jaar ontwikkelde van een doorsnee afvalbedrijf tot een vooraanstaand partner op het gebied van duurzaamheid en hoogwaardig hergebruik van materialen. Vastgoedjournaal ging in gesprek met Mark Rijnberk, commercieel directeur Beelen Recycling, en Laura de Ridder, kersverse innovatiemanager en nauw betrokken bij Beelen NEXT.

Deze laatstgenoemde divisie van Beelen.nl speelt een belangrijke rol in het hele proces van advisering, inzameling en hergebruiken van materialen. Laura de Ridder: “Ik ben sinds 1 juni dit jaar werkzaam bij Beelen NEXT als innovatiemanager, waarbij ik me voornamelijk richt op recycling en hergebruik van materialen. Met onze opdrachtgevers kijken we hoe we samen bouwafval zo optimaal mogelijk kunnen scheiden om het vervolgens te kunnen verwerken tot nieuwe hoogwaardige bouwmaterialen en grondstoffen. De afvalvrije bouwplaats vormt één van de belangrijkste uitdagingen binnen mijn functie bij Beelen.nl.”

Samenwerking
De samenwerking met opdrachtgevers is cruciaal om hergebruik daadwerkelijk vorm te kunnen geven. Laura de Ridder legt uit: “Samen maken we er meer van. Om die samenwerking handen en voeten te geven, zijn we een traject gestart met vier grote, Nederlandse bouwers: de Koninklijke BAM, VolkerWessels, Van Wijnen en De Vries en Verburg. Met deze vier partijen gaan we de uitdaging aan om te kijken hoe we bouwplaatsen afvalvrij krijgen. Dit doen we door een aantal pilots op verschillende bouwplaatsen. ” Waar haar collega Mark Rijnberk enthousiast op inhaakt: “Wij hebben een sterke hands-on mentaliteit: we willen er niet alleen over praten, we willen ook doen. Het moet concreet worden.” De bereidheid om iets te doen is volgens Laura de Ridder sterk aanwezig bij bouwende partijen. Belangrijk daarbij is, volgens haar, te kijken wat precies de behoeftes zijn. Van zowel Beelen.nl als van de aan de pilot deelnemende bouwers. Laura de Ridder: “Uit gesprekken is onder andere gebleken dat er veel behoefte is aan onze kennis, inzicht en advies met betrekking tot het scheiden van materialen. Want hoe beter je dat doet, hoe beter je in staat bent om de materialen weer hoogwaardig te gebruiken. Je hebt elkaar nodig.

Samenwerking is essentieel voor circulariteit. Wij hebben op een aantal pilotwerken bakken staan voor hout, die door ons rechtstreeks worden afgevoerd naar één van onze circulaire hubs.” Daarvan zijn er op dit moment twee, namelijk in Amsterdam en Utrecht. De ambitie van Beelen.nl is om op korte termijn nog meer van deze circulaire hubs te openen. Mark Rijnberk: “Het omzeilen van een sorteerlijn bespaart geld én CO2 uitstoot. Recyclen is goed maar direct hergebruik is gewoon het allerbeste! Op de circulaire hubs zorgen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ervoor dat gebruikte bouwmaterialen weer bruikbaar worden voor de markt. Deze producten zijn te koop in de Beelen Next webshop.”

Transparantie is key
Hout is overigens slechts één van de vele materiaalsoorten die door het team van Beelen NEXT wordt klaargemaakt voor hoogwaardig hergebruik. Mark Rijnberk: “Wij nodigen onze klanten ook graag op één van onze circulaire hubs uit om met eigen ogen te zien wat we doen. Het geeft de bouwpartners waarmee we samenwerken ook een beter inzicht in wat wij nodig hebben en wat zij beter kunnen doen. Wij hebben elkaar echt nodig in dit “leerproces”. Wij maken het hele traject inzichtelijk en transparant. Transparantie is de sleutel tot succes. Door al aan de voorkant slimme keuzes te maken, kan bouwafval worden gereduceerd en beter worden hergebruikt.” Mark Rijnberk heeft in de afgelopen jaren trouwens de bewustwording bij bouwers sterk zien toenemen.

Scheiden en recyclen van bouw- en sloopafval wordt volgens hem steeds gebruikelijker. En door samen te kijken wat er goed gaat en wat er beter kan, verloopt het proces van hergebruik ook steeds beter. “Een uitdaging is om mensen op de bouwplaats mee te krijgen. Zij moeten inzien dat ze een cruciale rol hebben in het hele proces van inzameling. Je moet ze meekrijgen in het gedachtengoed. De bouw is vrij traditioneel, dat maakt veranderingen doorvoeren nog uitdagender. Dat hebben we ook gezien met de digitalisering. Maar als je gaat uitleggen waar je mee bezig bent en waarom, wat we nu ook doen met de pilotprojecten, dan zie je dat men er heel anders mee omgaat. De beleving erin krijgen is essentieel voor succes.”

Recyclen vanaf de tekentafel
Eigenlijk begint het proces van succesvol hergebruik al op de tekentafel, want niet alle bouwmaterialen zijn even goed te recyclen. Beelen.nl adviseert bouwers dan ook graag over welk type bouwmaterialen het beste te recyclen zijn. Daarmee is ze haar klanten tijdens het gehele sloop-, bouw en exploitatietraject van dienst met slimme adviezen en concrete oplossingen. Belangrijk onderdeel van die slimme oplossingen is de automatisering. Mark Rijnberk: “Meten is weten, zo simpel is het. Met behulp van het door onszelf ontwikkelde volledig gedigitaliseerde afvaldashboard kan de klant zelf real-time monitoren of de geplande afvalverwerking op schema ligt. Dankzij dit systeem kunnen we de mensen op de bouw stimuleren en gedrag veranderen.” Dat inzicht maakt het vervolgens ook mogelijk om voorspellingen te doen over de hoeveelheid afval die er vrij komt bij volgende projecten en hoe je daarop kunt inspelen", aldus Laura de Ridder.  

Klik hier voor het volledige artikel.

BOUWEN OP KARAKTER
betrouwbaar, betrokken en gedreven

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven