• header-over-ons.jpg

« Terug

Sokkenactie voor een betere bouwplaatsveiligheid: ‘Het begint bij jezelf’

Cobouw Bewust Veilig-dag 2021.JPG23 mrt

COBOUW - Veilig werken vindt iedereen belangrijk, maar hoe zorg je dat het ook echt gebeurt? Bij De Vries en Verburg gaan ze het met sokken proberen.

Hoewel het een gekke link lijkt, sokken en veiligheid, zit er volgens technisch directeur Evert Hogendoorn en KAM-manager Frits Spuijbroek een logische redenering achter hun sokkenactie. “Veiligheid begint bij jezelf, wanneer jij ‘s ochtends je sokken aantrekt”, legt Hogendoorn uit. “Zodra je op stap gaat, moet je over veiligheid nadenken.”

Pakketjes sokken
Het bedrijf deelt in het kader van de Bewust Veilig-dag op 24 maart, duizend pakketjes sokken uit aan voornamelijk bouwplaatsmedewerkers. De sokken staan in het teken van veiligheid en daarmee hoopt het bedrijf het veiligheidsbesef te verbeteren. De sokken worden ook uitgedeeld aan bijvoorbeeld projectleiders en werkvoorbereiders. “Zij moeten ook meedenken met onze bouwvakkers buiten”, zegt Hogendoorn. “We willen echt alle medewerkers in de bouw benaderen.”

In het pakketje zitten meerdere maten sokken, zelfs babysokken. Het is dus niet alleen gericht op de medewerker, maar ook op het gezin. “Als je veiligheid alleen binnen de bouwhekken houdt en het niet thuis brengt, dan heb je geen gezamenlijk doel”, zegt Hogendoorn.

Met de sokken hopen we dat er thuis over veiligheid wordt gepraat, vult Spuijbroek aan. “Dat ze er thuis ook op aangesproken worden. En er misschien wel een gezonde discussie ontstaat. Je hoopt dat iemand aan tafel zegt: ‘Wat doe jij nu aan veiligheid?’ Of: ‘Hoe was jouw dag, was het veilig of niet?’ En dat die gesprekken ook weer op de bouwplaats terechtkomen.”

'Lopend' vuurtje
Natuurlijk is niet elk gezin samengesteld zoals in het pakketje met sokken, maar dat is niet erg vindt Hogendoorn. “Het leuke is dat je ze dan kunt uitdelen. Geef de kindersokken aan de buurjongen en de babysokken op kraamvisite. Het gaat erom dat die sokken zich als een ‘lopend’ vuurtje verspreiden, zodat iedereen ’s ochtends al aan veiligheid denkt.”

De reacties op de sokkenactie zijn tot nu positief, stelt Hogendoorn. “Ik ben bang dat we aan duizend pakketjes niet genoeg gaan hebben. Dus er is een grote kans dat we er meer bij moeten bestellen.”

Traphekje dichtdoen
Het veiligheidsbesef in de bouw moet echt nog omhoog, vindt Hogendoorn. Hij vergelijkt het met het dichtdoen van een traphekje. “Wanneer je bij vrienden op bezoek bent die jonge kinderen hebben en je ziet het traphekje openstaan, dan doe je dat dicht. Dan ga je niet vragen wie dat gedaan heeft, dan handel je gewoon.” Op de bouwplaats gaat dat nogal eens anders, vervolgt hij. “Dan mist er bijvoorbeeld een plank op een steiger. Daar kan dan twintig man voorbijlopen en niemand die de plank teruglegt. Waarom niet?”

In april verwacht De Vries en Verburg ISO 45001 gecertificeerd te zijn. Hiermee wordt aantoonbaar gemaakt dat je extra eisen stelt aan veilig en gezond werken. Hoewel veiligheid een belangrijk thema is binnen het bedrijf, kan het bij hen ook beter. Nog te vaak moeten leidinggevenden collega’s wijzen op veiligheid. “Die motivatie, dat veiligheid voor jezelf is, maar ook voor anderen, die willen we bereiken door te zeggen: veiligheid begint al wanneer jij ‘s ochtends je sokken aantrekt.”

Vak wordt leuker
Eerder had het bedrijf een bijzonder project waar veiligheid in het werk zat verweven. Nu werken ze bij de renovatie van het hoofdkantoor van Shell, waar dat ook niet is weg te denken. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een werkvergunningssysteem. Elke activiteit moet van tevoren worden aangemeld en uitgedacht. Anders kun je niet aan de slag.

“Als je al vroeg afspreekt hoe je het werk gaat doen en je neemt er wat meer tijd voor, ontstaat er automatisch verdieping in het vakgebied”, zegt Spuijbroek. “En die verdieping maakt het vak leuker en het onderwerp veiligheid ook.” Wanneer dat als betuttelend wordt gezien, gaat Spuijbroek met de werknemers in gesprek. “Dan merk je dat ze toch enthousiast worden.”

Andere regels
Dat veilig werken soms als betuttelend wordt gezien, vindt Hogendoorn jammer. “We doen het omdat we echt om onze collega’s geven.”
Hoewel hij denkt dat niet één aannemer wil dat er iets met zijn werknemers gebeurt, gelden er soms wel andere regels op verschillende bouwplaatsen. Dat moet met de hele bouw aangepakt worden. De Bewust Veilig-dag kan een mooie gelegenheid zijn om dat aan te pakken, denkt Hogendoorn. “We geven als mensen om elkaar. Laten we nu met elkaar proberen de bouwsector veiliger te maken.”

BOUWEN OP KARAKTER
betrouwbaar, betrokken en gedreven

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven