• header-over-ons.jpg

« Terug

(Bijna) alle Japanse zoutjes in Europa komen straks niet uit Tokio, maar uit... Hazerswoude

Menken Orlando Japanse zoutjes.JPG18 jan

AD - Japanse zoutjes, wie kent ze niet! En waar komen ze vandaan? Uit Hazerswoude-Dorp, daar verrijst een state of the art verpakkingsfabriek voor Japanse mix en een heleboel aanverwante producten. En dat is goed nieuws voor de regio.

Of ze zelf ook graag Japanse zoutjes eten? Ja hoor, absoluut. Robert Menken (56) gaat voor de Thaise chili zoutjes en Arjan Maaskant (62) voor de pindamix. ,,En dan in een pittige smaak.” Even met de snack op de foto voor de fabriek in aanbouw? Prima.

Op het International Trade Center in Hazerswoude is de bouw in volle gang. Een beeldbepalend pand van drie verdiepingen, met een parkeerdak en een luchtbrug naar de opslagpanden aan de overkant van de weg. Het resultaat van een reeds jarenlange samenwerking tussen twee familiebedrijven, die de banden nog nauwer gaan aanhalen.

Pijnboompitten
Aan de ene kant foodbedrijf Menken Orlando, met 200 medewerkers, nu nog gevestigd in Den Haag en Groningen. Leverancier van zo’n 2500 producten op het gebied van rijstzoutjes, ontbijtmixen, noten, pitten en zaden. Europees marktleider met Japanse zoutjes en Benelux-marktleider met pijnboompitten. Ontwikkelaar van foodconcepten. Aan de andere kant Windhorst Transport, van de familie Maaskant. Een middelgroot transportbedrijf, met 70 medewerkers, tevens actief met fooddistributie en opslag. Met een aparte bedrijfstak voor ferry-transport.

,,Wij zitten al jarenlang bij Windhorst”, zegt Menken. ,,Hier worden onze producten opgeslagen en Windhorst regelt ook het transport voor ons. Maar al het heen en weer rijden tussen onze locaties is straks verleden tijd.”

Overmorgen
De zoutjes en ander producten worden in Azië gemaakt, legt hij uit en komen in grote bulkpartijen per zeecontainer naar Europa. Bij het Alpherium in Alphen worden de containers uitgeladen,  door Windhorst per vrachtwagen naar Hazerswoude vervoerd, waarna de producten worden opgeslagen. Vandaar gaan ze weer op transport naar de huidige fabrieken, om ingepakt of bewerkt te worden, en dan weer terug naar Hazerswoude.

,,Vanuit Hazerswoude bevoorraden we supermarkten in heel Europa. Maar voor dat het zover is, rijden we nu nog heel veel heen en weer. Dat pendelen, elke dag tussen Hazerswoude, Den Haag en Groningen, is straks voorbij. Het scheelt 2000 vrachtwagenritten per jaar. Een grote slag qua duurzaamheid dus.”

Transporteur Arjan Maaskant is ook blij, al kost het hem die 2000 ritten. ,,Maar zo denk ik niet”, zegt Maaskant. ,,Ik denk graag langer vooruit. We gaan veel efficiënter en duurzamer werken, dat is voor ons allebei heel mooi. En we hebben allebei veel profijt van onze zeer solide samenwerking. Ik zeg altijd: kijk niet naar morgen, kijk naar overmorgen.”

Werkgelegenheid
Hun gezamenlijke avontuur is niet alleen goed voor hun bedrijven, ook de regio zal er van profiteren, denken beiden. ,,Werkgelegenheid, want we groeien hard, het laatste jaar is de omzet 10 procent gestegen”, zegt Menken. ,,Medewerkers gaan wel mee naar Hazerswoude, maar er komen ook veel nieuwe banen bij. We hebben productievoorbereiders nodig, inpakkers, operators, kwaliteitsmedewerkers, noem maar op.”

Voor het ITC is het nieuwe pand ook een mooie opsteker, want de gemeente Alphen wil het bedrijventerrein upgraden. ,,De wens van de gemeente is om het aanbod aan bedrijven te verbreden, niet alleen meer sierteelt. En om het terrein te renoveren, want het is hier en daar wel wat gedateerd. Voor onze plannen hebben we alle medewerking gekregen en de gemeente heeft goed meegedacht.”

Hazerswoude is sowieso een prima plek, vindt Menken. ,,Mooi centraal gelegen, we denken dat onze nieuwbouw ook anderen kan inspireren.”

Luchtbrug
Bij de nieuwe fabriek komt ook meteen een flink kantoor, al blijft het hoofdkantoor van Menken Orlando in Den Haag. Enorme blikvanger straks wordt de luchtbrug, voor het overbrengen van producten uit de opslag van Windhorst naar de fabriek van Menken. De luchtbrug gaat over de weg, waar vrachtwagens af en aan rijden. ,,Het is geavanceerde techniek”, zegt Menken. ,,We maken gebruik van een elektrische shuttle, efficiënt en uiterst duurzaam.”

De luchtbrug is niet de enige verbinding tussen de bedrijven, vertelt Maaskant. De samenwerking is inmiddels ook doorgevoerd in allerlei bedrijfsprocessen. ,,Onze automatisering is al in hoge mate geïntegreerd, zoals bij het voorraadbeheer.”

Melkboer
Menken spreekt van een verdergaande verdieping van de samenwerking. ,,We zijn twee familiebedrijven die zich aan elkaar hebben verbonden. En daar hebben we allebei veel vertrouwen in.”

Ze weten inmiddels wel wat ze aan elkaar hebben, zeggen Maaskant en Menken, en ze blijken meer te delen dan ze eerst dachten, namelijk gezamenlijke roots.

,,Mijn opa heeft het bedrijf in 1945 opgericht, de oorlog was net voorbij”, vertelt Maaskant. ,,Opa was beurtschipper, hier in Hazerswoude. Hij vervoerde personen en goederen.” Tegenwoordig is Windhorst Transport een bloeiende internationale onderneming, met Arjan Maaskant als algemeen directeur. Ook zoons Mark (28) en Frank (26) maken deel uit van de directie.

Robert Menken ontdekte dat zijn roots ook in Hazerswoude liggen. ,,Mijn overgrootvader schijnt uit Hazerswoude te komen. Mijn opa was melkboer en ging hier rond met melkbussen. Dat is uitgegroeid tot Menken Melk, maar dat bedrijf bestaat niet meer. “

Verhuizen
Zijn vader nam in 1995 Orlando over, vertelt Menken, die toen ook in de zaak kwam, net als broer Peter-Paul. ,,Orlando werkte al samen met Windhorst en na de overname hebben wij de samenwerking voortgezet. De nieuwe fabriek is de bekroning hierop: voortaan alles onder een dak. In week 40 wordt het pand opgeleverd, daarna gaan we verhuizen.”

Terug naar de Japanse zoutjes en de andere producten. Veelal liggen ze in supermarkten als huismerk, maar Menken heeft ook producten onder het eigen merk Mitsuba. ,,Het grote publiek kent ons niet, want op de verpakkingen staat niet de naam Menken Orlando”, zegt Menken. ,,In de foodbranche zijn we wel heel bekend en hebben we laatst een mooie onderscheiding gekregen. We hebben de Industributie Trofee gewonnen, op basis van retailbeoordelingen. Daar zijn we heel blij mee, het is de Oscar van de food-industrie.”

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven