• header-over-ons.jpg

« Terug

Cobouw50 | Bij De Vries en Verburg draait het om normen en waarden

Henk-Aantjes.jpg20 nov

Henk Aantjes (54), algemeen directeur van De Vries en Verburg, leidt het bedrijf uit Stolwijk als een people manager. Gedoe op een werk? “Stuur geen e-mail, maar bel me meteen. Ik kom binnen 24 uur koffie drinken.”

Het kantoor in Stolwijk ging tijdens het begin van de tweede coronagolf op slot voor buitenstaanders. Toch is er voorlopig geen malheur voor De Vries en Verburg. “We hebben een mooie orderportefeuille”, zegt algemeen directeur Henk Aantjes. Voor 2021 ligt er ook veel werk op de plank en zelfs voor 2022 zijn er projecten genoteerd. De omzet van 251 miljoen euro van 2019 gaat dit jaar richting de 270 miljoen euro.

Wat de coronacrisis op lange termijn kapot kan maken, is wel een zorg. Kijk naar de ontslagen die bij grote bedrijven, ook in de bouw, op stapel staan. Ook de “terugtrekkende bewegingen links en rechts van beleggers” geven Aantjes geen goed gevoel. “Aan de andere kant: wij krijgen onze omzet wel uit de markt.”

Poldermentaliteit
In de vorige crisis lukte het De Vries en Verburg (positie 22 in de Cobouw50, red.) ook goed zichzelf boven water te houden. “We zijn redelijk crisisproof. We werken in twaalf sectoren: van bedrijfsgebouwen en distributiecentra tot en met woonzorgcentra en ziekenhuizen. Als er in de ene sector wat minder werk is, wordt dat vaak gecompenseerd door groei in een andere sector.”

De kracht van het Zuid-Hollandse bedrijf zit grotendeels in de medewerkers, benadrukt Aantjes. “We hebben plezier in ons vak.” De Vries en Verburg heeft 197 mensen in dienst, de meeste mensen komen uit Stolwijk of omgeving. “We hebben een no-nonsense poldermentaliteit.”

Stolwijk ligt in een oer-Hollands landschap van weiden, vaarten en knotwilgen. De vijf eeuwen oude scheve toren van de Hervormde Kerk priemt 45 meter de hoogte in. Het kerk­gebouw is van jonger datum, opgebouwd uit stenen die vrijkwamen na het grote bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout. In het wapen van Stolwijk: drie kazen, een pond boter en een kroon. “Bij de viering van een feestelijke gebeurtenis op de bouwplaats geven wij aan onze relaties vaak een Stolwijks kaasje.” 

Christelijke normen en waarden
Een bedrijf van gewoonten. “Er gaat bijna nooit iemand weg. We hebben tien vaders met hun zonen in ons bedrijf werken. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 37 jaar. Ziekteverzuim: 1,8 procent in 2019. Enorm laag. Dat geeft ook iets weer van de gedrevenheid en betrokkenheid van onze mensen. De verantwoordelijkheid ligt heel laag in de organisatie.”

Het bouwbedrijf is geschoeid op christelijke normen en waarden, vertelt Aantjes. Een groot deel van de mensen is christelijk. “Maar vanzelfsprekend hebben we ook niet-christelijke mensen in dienst. Het is geen voorwaarde om hier te werken.” 

Rentmeesterschap
Rentmeesterschap is een waarde die zich bij De Vries en Verburg onder andere vertaalt in een duurzaamheidsbeleid, afval scheiden op de bouwplaatsen en zonnepanelen op de eigen panden en de bouwketen. De bouwer heeft negen BREEAM-NL experts in dienst om duurzaamheid in de praktijk handen en voeten te geven.“We hebben een Bijbelse opdracht. Wij zijn ons bewust van ons rentmeesterschap van deze aarde en de eindigheid van de grondstoffen die wij gebruiken. Daarom zoeken wij naar duurzame en toekomstgerichte oplossingen.” Zo is er ook de Verburg Charity Foundation, die met een deel van het rendement van het Nederlandse bouwbedrijf in zuidelijk Afrika actief is bij de bestrijding van armoede en het realiseren van huisvesting voor onderwijs en gezondheidszorg.

Zelf werkt Aantjes sinds 1993 bij De Vries en Verburg. “Ik ben vergroeid met het bedrijf. Ik ken de mensen allemaal.” Hij is een “people manager”, vindt hij zelf. “Mensen maken je bedrijf”, zegt de man die aan de overkant van de Lek, in Papendrecht, geboren is.

Duurzame partner
Hoewel het Stolwijkse bedrijf jaarlijks groeit, waakt hij ervoor dat het niet te groot wordt. Er is een groot bouwbedrijf in Nederland – hij wil de naam niet noemen – die door zijn omvang onbestuurbaar is geworden en nu op de blaren moet zitten. “Onze ambitie is niet het grootste bouwbedrijf te worden, maar wel het best gewaardeerde en de meest voortvarende en duurzame partner in ontwikkelen en bouwen binnen Nederland”, zegt Aantjes als een volleerde koopman. Het is beter om wat kleiner en wendbaarder te zijn.

Alle medewerkers van De Vries en Verburg komen elkaar een aantal keer per jaar tegen. Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig op bezoek bij een van de lopende projecten, om te genieten van elkaars kunsten. “Het is belangrijk dat de sfeer goed is. Jammer genoeg is het volgende evenement ter ere van het 35- jarig bestaan van ons bedrijf uitgesteld vanwege corona.” 

Eigen kracht
“Bouwen is een feest”, vervolgt Aantjes. “We leven met elkaar mee. De dingen die we doen, willen we goed doen.” 70 procent van het werk doet het bedrijf in een bouwteam; 30 procent komt binnen via aanbestedingen. Die aanbestedingen zijn volgens Aantjes nodig om scherp te blijven. “Wij willen
gewoon marktconform zijn, met strakke planningen, strakke prijzen en een goede kwaliteit.” Omdat de bouwer uit Stolwijk volgens Aantjes een goede naam in de markt heeft, komt het werk vaker naar het bedrijf toe dan dat het bedrijf actief op zoek moet naar werk.

Bouwcombinaties? Nee, de werken klaart De Vries en Verburg het liefst alleen. Dan heb je een ingewerkt team en hoef je niet een team te smeden dat op elkaar in moet leren spelen. “Wij zijn graag op onszelf”, legt Aantjes uit. “We gaan altijd van eigen kracht uit.” Samen ben je sterker? “Als wij het niet aankunnen, dan maken we het niet.”

“Verlieswerken bepalen je rendement”, weet Aantjes. “Daarom is het belangrijk om aan de voorkant van de projecten de risico’s te wegen. Er moet een goed contract zijn en een goede planning. Uiteindelijk zijn wij als bouwbedrijf een projectenmachine. Elk project moet een bevredigend resultaat opleveren.” Is een klant niet tevreden? Dan komt Henk Aantjes praten. “Wij willen geen gedoe, we willen tevreden opdracht­gevers.” Dat lukt over het algemeen. “Met advocaten hebben we heel weinig te maken. Ik zeg altijd: als er wat is, stuur geen e-mail, maar bel me meteen. Ik kom binnen 24 uur koffie drinken.”

Hoogbouw
Zo’n luisterend oor is belangrijk. Niet het bedrijf zelf, maar de klanten bepalen namelijk hoe goed De Vries en Verburg presteert. “De klanten geven ons een 8,3. Wij streven echter naar minstens een 9+. Wat er nog aan schort? Er zijn altijd wel interne dingen die beter kunnen, zoals een nog strakkere organisatie.” Hoewel De Vries en Verburg vooral actief is in allerlei soorten utiliteitsbouw, wil het bedrijf zich de komende jaren meer gaan toeleggen op hoogbouw. “We zien dat daar de komende jaren kansen liggen in de woningmarkt.”

Met zo’n breed pakket aan werkzaamheden is het zaak dat het “referentie­management” op orde is, legt Aantjes uit. “Je moet zorgen dat je genoeg recente referentieprojecten kunt laten zien aan opdrachtgevers, om in aanmerking te komen voor nieuwe projecten. Dat is heel belangrijk. Daarom letten we goed op of we in alle sectoren voldoende bouwen. Het komt wel voor dat we zeggen: we moeten weer eens een ziekenhuis bouwen, dat hebben we al een tijdje niet gedaan.” 

Stabiel en sterk
De spreiding over de markten zorgt ervoor dat De Vries en Verburg al jaren stabiel en sterk presteert, qua omzet en rendement. Het bouwbedrijf werkt met veel vaste onderaannemers en toeleveranciers. Het overgrote deel van het werk wordt door onderaannemers gemaakt, in totaal 90 procent van de omzet. Het zijn niet altijd dezelfde onderaannemers. “Ook daar moet je zorgen voor spreiding, om niet te afhankelijk te worden van één partij.”

Dat is ook de reden dat De Vries en Verburg de komende jaren geen voorloper zal worden als het gaat om prefab en industrialisatie, geeft Aantjes toe. “Wel volgen wij de ontwikkelingen nauwgezet en zullen daar zeker op inspelen.”

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven