• header-over-ons.jpg

« Terug

De nieuwe bieb in Alphen is bíjna af en ziet er zo van binnen uit

cBa AD 5.jpg24 jun

AD - De blikvanger van het Aarplein, dat wordt het nieuwe bibliotheekgebouw. Gevels waarop plantjes groeien en parkeren kan straks op het dak van de Alphense bibliotheek.

Van de buitenkant lijkt het een ondoordringbare kolos, mede door de spiegelende ramen. Maar binnen blijkt het nieuwe bibliotheekgebouw met parkeergarage het toonbeeld van overzicht en logica. De finish komt in zicht: op 15 juli gaat de parkeergarage open en half september moet de bieb zijn ingericht. Dus is het hoog tijd om een kijkje te nemen en te zien hoe het gebouw de sfeer gaat bepalen van het Aarplein anno 2020.

Groen

Als we langs de buitengevel aan de zijde van het Aarplein lopen, is de grap snel gemaakt. Een gebouw vergroenen? Je plakt gewoon groene folie op de ramen, schroeft groene panelen op de gevel en verft alle binnenmuren groen. Maar projectleider Frank de Prez van de gemeente Alphen onderstreept dat de nieuwe bieb annex parkeergarage ook écht groen is.

Kijk maar naar de zijgevel aan de zijde van de Albert Heijn, wijst hij. In plaats van ramen en roosters zitten hier zonnepanelen. Zeker op dagen als deze slurpen ze de energie op en draaien de omvormers in de technische ruimte als een dolle. ,,Onder de streep is dit gebouw energieneutraal. Naast zonnepanelen zit er ook een warmte-koude-opslag onder het pand. Verder zijn alle ramen extra-isolerend, net als de muren en vloeren. En het pand is helemaal aardgasvrij.” Dus ja, dit nieuwe optrekje is wel degelijk supergroen, wil hij maar zeggen.

Verlost

De hoofdingang zit aan de kant van de Aarkade. Daar lopen al regelmatig mensen in en uit. ,,Klopt, de gratis bewaakte fietsenstalling is sinds twee weken in gebruik. We hebben de deur al opengedaan, omdat de winkeliers aan de kant van het plein dan verlost zijn van alle geparkeerde fietsen”, vertelt De Prez.

Werkbedrijf Rijnvicus heeft het beheer. Naast de stalling zit een doorgang naar de parkeergarage. Dat is niet de enige. Straks komt een tweede entree voor de garage in winkelcentrum de Aarhof, op de plek waar eerst de Italiaanse broodjeszaak en later chocolatier Bart van Vliet zat. ,,De wanden en vloer worden binnenkort afgewerkt en dan kun je zó met je winkelkarretje naar de lift om je boodschappen in de auto te zetten”, verklaart de projectleider.

De begane grond van de nieuwbouw aan de kant van het Aarplein is straks het domein van de bibliotheek. Het is een enorme ruimte die een beetje doet denken aan het atrium in het Alphense gemeentehuis. In de hoek van Aarplein en Aarkade is horeca met een keuken gepland. Aan de andere kant leidt een brede trap naar de eerste etage. Boven lijkt het haast een balzaal, beaamt De Prez.

Glazen kas

,,Het lijkt ruim bemeten, maar het komt hier helemaal vol te staan. Met boekenkasten, maar ook met tafels met computers, zitjes en een E-Lab in de vorm van een glazen kas. En daar, waar nu een stalen frame staat, wordt een ‘boomhut’ gebouwd. De bieb gaat het leuk bekleden en er komen een trap en valbeveiliging, zodat je daar een klas leeslessen kunt geven of kunt voorlezen.”

En parkeren, hoe zit dat nou? De Prez wijst naar boven. ,,Daar, op het dak. Vanaf het Aarplein is de oprit. De vier parkeerdekken zitten boven de bibliotheek en de andere kantoor- en werkruimtes.‘’ We maken een rondje. Tussen dekken 3 en 4 zien we plots struiken en varens omhoog steken. ,,Dat is de binnentuin. Er zitten een beregenings- en een lichtinstallatie aan gekoppeld. Die gaan we nog wel nauwkeurig afstellen, hoor. Zetten we ‘m te royaal, dan is het hier over een half jaar een waar oerwoud.”

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

Deel dit bericht

OP KARAKTER 13 nu online!

Relatiemagazine OP KARAKTER 13, juli 2020.png

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

Contact

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Telefoon
  0182 - 34 17 41
E-mail info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven