• header-over-ons.jpg

« Terug

Gloednieuw schoolgebouw vol nieuwe technische snufjes in Alphen is bijna klaar: ‘Leerlingen zijn er trots op’

Groene Hart Leerpark - AD.PNG27 mei

AD - Martijn Matse loopt ieder weekend zo trots als een pauw al een rondje door ‘zijn’ nieuwe schoolgebouw. Als hoofdconciërge van het Groene Hart Leerpark is zo’n ronde behalve een ontdekkingstocht, ook een uitje. Alle nieuwe snufjes moeten per slot van rekening even getest worden.

Het gloednieuwe schoolgebouw aan de Bosparkweg is vorige week officieel opgeleverd. Voordat de leerlingen er in september les krijgen, moet er nog van alles gebeuren. Vol trots verzorgen Matse en locatieleider Evelien Terwijn nu rondleidingen aan groepjes leerlingen en leerkrachten. ,,Ik ben heel blij met het resultaat”, zegt Terwijn. ,,Vier jaar lang hebben we zeer intensief allerlei gesprekken gevoerd. Het is zo mooi dat je de dingen die je toen verzon, nu ziet. En dat het klopt.”

Twee jaar geleden ging een deel van de oude school tegen de vlakte. Op die plek is een prachtig nieuw gebouw neergezet, van bijna tienduizend vierkante meter. De praktijklokalen bevinden zich op de begane grond. Deels zijn materialen uit de oude school gebruikt. Zo is het plafond van de aula terug te vinden in de personeelskamer. Opvallend zijn de grote ramen en korte gangen. Bij het bouwen van de school is nadrukkelijk rekening gehouden met wensen van leerkrachten en leerlingen.

Aula

Neem de aula. Een enorme tribunetrap in een open, lichte ruimte. ,,De leerlingen wilden een plek waar ze allemaal bij elkaar konden zijn”, zegt Terwijn. ,,Nu zitten ze over drie locaties in Alphen verdeeld. Door de sloop van de oude school is ook de saamhorigheid verdwenen, de leerlingen zijn uit elkaar gehaald. In deze aula is plek voor alle leerlingen.”

Matse vindt het de mooiste plek van de school. ,,Het is open, overzichtelijk. Je staat binnen, maar het voelt als buiten. Hier voel je je niet opgesloten.” Bovenaan de immense trap is straks het kantoor van de hoofdconciërge. Een kantoor vol technische snufjes. Via een bedieningspaneel aan de muur kan hij de lichten in de aula dimmen of feller zetten en de zonneschermen laten zakken. ,,Voorheen moest de conciërge aan het einde van de dag een ronde lopen door de hele school, om te checken of alle leerkrachten de zonneschermen wel weer naar binnen hadden gedraaid”, zegt Terwijn. Nu is dat met een druk op de knop geregeld. ,,Niet alleen voor de leuk, het is gewoon handig.”

Beweging

Overal springen de lichten aan, zodra er beweging is. Knopjes zijn er niet meer. Als de zonnewering zakt, wordt het licht automatisch sterker. Zelfs de drie sporthallen zitten vol techniek. De ringen, het klimrek en de trampoline komen met een druk op de knop van de muur af. Via digiborden kan de theorie besproken worden, of een muziekje worden gedraaid. Er zijn doorsnee gymtoestellen, maar leerlingen kunnen er ook fitnessen.

,,De school moest zo mooi mogelijk worden”, benadrukt Terwijn. ,,Heel vaak wordt bij vmbo-leerlingen al in de eerste zin gesproken of iets wel hufterproof is. Nou, daar hebben wij het absoluut niet over gehad. De school wordt zo mooi, dat leerlingen het waarderen en er trots op zijn. Zelfs in het toilet klopt het.” De toiletten spoelen automatisch door en hebben door het gebruik van zwarte tegels een chique uitstraling. Spiegels zijn verwerkt in de muren.

Geen krakende deuren meer, een raam dat niet wil sluiten, geen zonnewering waarvan de hendel is afgebroken. En: geen collega’s meer die het koud hebben. ,,In de oude school duurde het twee dagen voor de ketel op stoom was”, zegt Matse. Terwijn: ,,Hier is niets kapot. Het wordt nog een drukke zomer, maar ik kan niet wachten tot ik alle leerlingen hier zie.”

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven