• header-over-ons.jpg

« Terug

Duurzaam en circulair bouwen

1DVV.jpg02 okt

De Vries en Verburg zette tien jaar geleden een duurzame koers in. “Wij zijn ons bewust van ons rentmeesterschap. Duurzaam en circulair bouwen zijn belangrijke onderdelen geworden van onze werkwijze”, zegt Timo Stuij, planontwikkelaar bij De Vries en Verburg.

Bouwend Nederland heef enkele forse ambites op tafel gelegd. Vanaf volgend jaar is alle nieuwbouwproducte in de woning- en utiliteitsbouw Bijna-Energieneutraal. Voor alle bestaande gebouwen geldt dat deze vanaf 2050 energieneutraal zijn. De Vries en Verburg is daar op voorbereid. Verantwoord omgaan met de grondstofen zit al een jaar of tien in het DNA van De Vries en Verburg. Het bouwbedrijf heef zich ingezet op duurzaam en is partcipant van DGBC (Dutch Green Building Council) geworden. Ook lokale initiateven zoals Waardzaam en de charitateve projecten van Verburg Charity Foundaton worden ondersteund.

Duurzame ontwikkelingen zijn gemeengoed geworden. Energiemonitoring was eerst extra op de bouwplaats. Nu wordt deze monitoring gezien als regulier werk. De bouw is maar een beperkt aandeel in de energie- en materiaalbelasting, merkt Timo Stuij op. “Een gebouw staat er voor minstens vijfig jaar. Door het aanbieden van een onderhoudscontract worden we gedwongen om aandacht te besteden aan materiaalkeuze en onderhoud. Zo dient materiaal lang mee te gaan. En het onderhoud moet makkelijk en eenvoudig zijn.”
Andere aspecten die Stuij noemt zijn energiezuinig en logistek. “Als één van de koplopers nemen we anderen in de keten mee in de keuzes voor duurzaamheid.”

Om bewustwording en draagvlak te creëren, zijn er zonnepanelen op de bouwketen geplaatst. “Het rendement is niet het hoogste doel. Door het plaatsen van de zonnepanelen gaan we juist het gesprek aan met het personeel en bezoekers op de bouwplaats. Wij willen hiermee onze medewerkers motiveren en enthousiasmeren voor duurzaamheid.”

Bij circulair bouwen staat de herbruikbaarheid van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen voorop. Deze worden hoogwaardig opnieuw ingezet en dat voorkomt uitputing van grondstofen. “Aandacht voor hoe we het materiaal eruit kunnen halen aan het einde van de levenscyclus van een gebouw. Door gebruik te maken van een materialenpaspoort kan worden vastgelegd waar en welk materiaal is ingezet. ”Daarmee kunnen onder meer de fnanciële waarde, levensduur en kwaliteit van het materiaal gedurende de levenscyclus worden bepaald.”

Tastbaar maken en ervaren vindt De Vries en Verburg belangrijk. In de eigen kantoren zijn PCM-klimaatplafonds (Phase Changing Mate-rials) aangebracht, die de leefruimtes efciënt koelen met een minimaal gebruik aan koelmachines. ”Dit type plafonds is duurzaam en bespaart energie. Voor ons geldt dat een gebouw een hulpmiddel is voor gebruikers, en daarbij nemen we duurzaamheid en circulair bouwen in mee. Samen bouwen wij de toekomst.”


DUURZAAM EN CIRCULAIR BOUWEN

Timo Stuij, Planontwikkelaar De Vries en Verburg

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven