• header-over-ons.jpg

« Terug

MoederscheimMoonen en Wehrung Architecten ontwerpen sportcomplex Capelle aan den IJssel

17 dec

ArchitectuurNL - In Capelle aan den IJssel wordt een nieuw sportcomplex gebouwd aan de Alkenlaan/Pelikaanweg. MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten heeft het ontwerp gemaakt in opdracht van de gemeente Capelle. Het betreft een gebouw waar zwembad en sporthal worden gecombineerd in één complex.

Onderwijs en sport samen in een gebouw

Het nieuwe gebouw komt op de kruising van de Pelikaanweg en de Alkenlaan. Dit is dé plek waar onderwijs en sport samenkomen in een campus-achtige setting. Eerder werd op deze locatie al het nieuwe IJsselcollege gerealiseerd en er liggen diverse basisscholen. In het nieuwe sportgebouw komen verschillende doelgroepen samen. Enerzijds zal er gesport gaan worden door de leerlingen van het IJsselcollege, maar ook het nabijgelegen basisonderwijs zal van de faciliteiten gebruik gaan maken. In het zwembad zal een 25-meterbad en een doelgroepenbad worden gerealiseerd voor diverse zwemverenigingen en recreanten. Samen met de kantoorfaciliteiten van Sportief Capelle komt er een gebouw met een hele diverse gebruikersgroep.

Ontwerp MoederscheimMoonen en Wehrung architecten

Het ontwerp is ontstaan vanuit het idee om het niveau van het zwembadwater omhoog te tillen naar de eerste verdieping. Het bassin staat op deze manier óp het maaiveld en het waterpeil ligt hiermee op de eerste verdieping. In het centrum van deze verdieping wordt de horeca gepositioneerd die centraal ligt tussen de vierdelige sporthal en het zwembad. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportvloer en naar de beide zwemzalen. 

Royale trappartij op hoek van gebouw

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud. Dit talud creëert rondom een aangename, groene inbedding. Om als bezoeker de weg te vinden naar de entree, is er, op de hoek van het gebouw, een royale trappartij ontworpen die je leidt naar het gewenste niveau. Dit is tevens de plek waar het gebouw haar karakter toont door middel van een uitnodigende luifelconstructie. Deze open en deels overdekte hoek ontstaat vanuit de vormentaal van het gebouw. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating. Eenmaal binnen ademt het gebouw haar duurzame inborst met het gebruik van hout in zowel de horeca als de sport- en zwemzalen.

Installatieconcept dat volledig all-electric is

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het streven naar een emissieloos gebouw. Ten behoeve daarvan is een installatieconcept ontwikkeld dat volledig all-electric is en dus geen CO2 uitstoot. In het gebouw zijn verder diverse duurzame technieken toegepast die op verschillende manieren energie opwekken en terugwinnen. Met al deze toepassingen in combinatie met de gekozen materialen is er een bijzonder duurzaam complex ontstaan. Aannemersbedrijf De Vries en Verburg Bouw is geselecteerd om het project te realiseren. De bouw start in januari 2019.

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Tel: 0182-341741
E-mail: info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven