PCM-plafonds: koelen met ijs
In ons vernieuwde kantoor maken we gebruik van een koelmethode die al eeuwenoud is, maar in een nieuwe jas wordt toegepast. Bij de faseverandering van een materiaal komt energie vrij of wordt energie opgenomen. Zo werkt dit met het smelten van ijs, maar ook op ons plafond met de zoutoplossing in de PCM-cassettes.
Warme lucht stijgt. Deze warmte zorgt ervoor dat de faseverandering in gang wordt gezet. De warmte wordt aan de lucht onttrokken en de afgekoelde lucht zakt naar de leefzone, zonder dat daar een warmtepomp of ventilator aan te pas komt. Aan het einde van een warme dag is de volledige voorraad PCM vloeibaar geworden. In de nacht wordt deze, met de koudere buitenlucht, weer teruggebracht naar vaste fase. Op koude dagen, wordt de warmte die overdag wordt opgebouwd, 's nachts afgegeven aan de ruimte, waardoor de warmtepomp later kan inschakelen om de ruimte te verwarmen.
Door deze innovatie is de ingeblazen lucht van een hogere temperatuur dan wanneer met lucht gekoeld zou worden. De minder koude lucht en lagere luchtsnelheid zorgen voor minder geluid door de ingeblazen lucht en minder kans op tocht.
De hoeveelheid lucht wordt geregeld aan de hand van de CO2-metingen, waarbij een maximum wordt aangehouden van 800ppm.
Door gebruik te maken van PCM en een slimme regeling zorgen we voor een prettig binnenklimaat, waarbij een goede balans is tussen bouwkunde en installatietechniek, in dienst van de gebruiker.
(Met dank aan Bram van Risp | studio scherp & bewogen, berkenwoude, voor bovenstaande foto)
#OC Autarkis #Heating Service Installatietechniek
SAMEN BOUWEN WIJ DE TOEKOMST!