• header-over-ons.jpg

« Terug

Woongebouw Reykjavik

Woongebouw Reykjavik.JPG23 jul

ARCHITECTENWEB - De woningnood wordt steeds groter. De toenemende vraag oefent een flinke druk uit op de markt en het aantal woningen neemt niet evenredig toe. Ook in Utrecht is dit dagelijkse kost voor iedereen die op zoek is naar een woning. Voor 2025 moeten er 25.000 nieuwe, betaalbare woningen worden gerealiseerd in de stad, maar dat blijkt een flinke uitdaging. Over heel Nederland zullen er 500.000 huishoudens voor die tijd bijkomen, waarmee Nederland ruim 8 miljoen huishoudens kent. Dat betekent flink aanpoten in de bouw. Een klein opstapje wordt gemaakt met de nieuwbouw van Reykjavik, waarmee in een gebouw 149 appartementen zijn gerealiseerd voor starters op de woningmarkt.

Ontwikkelaar Sustay realiseerde het pand door de belegging van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Het gebouw moet plek bieden voor 149 appartementen verdeeld over zeven woonlagen, waar kleine huishoudens en starters met een middeninkomen kunnen wonen. Het grote gebouw staat in het midden van Leidsche Rijn. Een loze hoek, tussen de Oslostraat en Reykjavikstraat wordt nu opgevuld door het gebouw met ‘Scandinavische invloeden’.

Zoektocht naar permanente oplossing
Het moderne gebouw werd ontworpen door architectenbureau Diederendirrix uit Eindhoven. Het architectenbureau heeft veel ervaring met grootstedelijke woongebouwen en kenmerkt zich door strakke maar karakteristieke gevelcomposities. Het gebouw moest vrij snel gebouwd kunnen worden. Door de stedelijke omgeving diende er ook rekening te worden gehouden met overlast. De keuze voor een gevel uit prefab elementen lag dus voor de hand. Producent van HSB-panelen WEBO uit Rijssen nam die taak op zich en produceerde en monteerde de gevelelementen in opdracht van aannemer De Vries en Verburg. Door het gebruik van prefab gevelelementen versnelde de bouwer het proces enorm, waardoor de bouwtijd korter werd.

Scandinavisch ontwerp
De architecten binnen het team van Diederendirrix ontwikkelde een modern, alzijdig woongebouw met een parkeergarage, fietsenstalling en binnengebied waarbij bewoners elkaar ontmoeten. De plint van ruim vier meter hoog had een commerciële functie, maar dat werd binnen het bestemmingsplan geschrapt. De architecten gaven de plint wel functie, door het zo te ontwerpen dat het gehele gebouw meer geleding krijgt. De natuurstenen plint geeft een contrast met de minerale steenstrips die zijn toegepast op de houtskeletbouwelementen.  De steenstrips zijn in een aardepalet vervaardigd, waardoor de thematische aanpak goed zichtbaar werd.

De steenstrips zijn op diverse manieren in patroon bevestigd op de elementen. Horizontaal op de grote gevelvlakken, verticaal op de verspringingen. Naast de metselverbanden zijn ook nog eens de balkons en gevelverspringingen bepalende elementen waaraan het gebouw haar unieke en speelse karakter dankt. Door de gevel meer diepte te geven, zijn ook de gevelnaden minder zichtbaar.

Reykjavik trekt jongere huishoudens aan door zowel ligging als de grootte van de appartementen. Variërend tussen de 45 m2 en 90 m2 zijn de appartementen ideaal voor kleine huishoudens. Naastgelegen punten zijn het NS-station Utrecht Centraal, de oprit naar de A2 en zijn er tal van mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen. Ook ligt het winkelcentrum van Leidsche Rijn op korte afstand.

Klik hier voor het volledige artikel.

« Terug

Deel dit bericht

Jaarverslag 2020 nu online!

Jaarverslag 2020 HOME.png

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

Contact

't Vaartland 8
2821 LH  Stolwijk

Telefoon
  0182 - 34 17 41
E-mail info@devriesverburg.nl

Scroll naar boven