« Terug

Het nieuwe kantoor van Van Vulpen Energieneutraal, stoer en transparant

2VanVulpen.jpg15 mei

VAN VULPEN - Een energieneutraal gebouw neerzetten dat boven alles goed is voor de mensen die er gaan werken. Dat was in grote lijnen de opdracht die architect Henk Moen meekreeg van Van Vulpen. Het plan is inmiddels definitief en de bouw is gestart. Hoe verliep het proces en wat kunnen we straks verwachten van het nieuwe kantoor in Gorinchem?

Het eerste ontwerp van een architect blijft lang niet altijd overeind, maar Henk Moen schoot meteen raak. Alleen de gevelbekleding met duurzaam accoya-hout haalde het uiteindelijk niet. Na verloop van tijd vergrijst het en dat vond de opdrachtgever toch minder mooi. Moen: ‘We hebben het in de plannen vervangen door metalen gevelpanelen. Dat past ook  goed bij het stoere karakter dat ik voor ogen had.’ 

Open karakter dankzij glas 
Henk Moen klinkt enthousiast als hij over het kantoor praat. ‘Het is een compacte bouwvorm. Een eenvoudige opzet. Maar door een aantal ingrepen, bijvoorbeeld een atrium in het midden, wordt het heel ruimtelijk. Sensationeel, denk ik.’ Het pand krijgt een open karakter, maar wordt geen kantoortuin. Moen: ‘De gebruikers waren duidelijk; ze wilden aparte, eigen kantoorruimtes. We hebben een mooie balans gevonden: de kantoorruimtes krijgen glazen wanden. Daardoor lijkt het nog  steeds heel open. En we hebben ze wat minder diep gemaakt, zodat er ruimte is voor een gang van vier meter breed. Daar komt ruimte voor zitjes, een pantry en een tafel voor overleg.’

Rondleiding
Hij neemt ons mee op een ‘rondleiding’ door het pand. ‘Op de begane grond kom je binnen in de parkeergarage. Niet zomaar een achterafgelegen, naargeestige garage, maar eentje die luxe uitstraalt. De garage heeft een houten plafond met daarin led-strips die de ruimte mooi verlichten. Vanuit de garage loop je het kantoor binnen. Als je naar boven kijkt, kijk je helemaal naar het dak. Dit is het diepste deel van het atrium. Je neemt de trap of de lift naar de eerste verdieping, steekt de loopbrug over en komt uit bij de receptie en de kantoorruimtes. Boven de receptie bevinden zich in het atrium twee grote vergaderruimtes. Zij delen het atrium als het ware in tweeën. Achter de transparante scheiding bevindt zich de kantine. Het atrium met de glazen wanden en glaskappen in het dak, zorgt ervoor dat alles licht is en ruimtelijk voelt.’

Energieneutraal
Energieneutraal bouwen is een samenspel tussen architect en installatie adviseur. Moen: ‘Samen hebben we naar de plannen gekeken. We kwamen er achter dat het atrium een grote rol kan spelen in de luchtbehandeling. Dat soort gegevens hebben we meegenomen in onze keuzes. Er komt een warmte-koude opslag, er worden zonnepanelen geïnstalleerd, de buitenmuren worden vanzelfsprekend goed geïsoleerd en er komt een uitgekiende installatie die het energieverbruik zo laag mogelijk houdt. En om een gezonde werkomgeving te creëren, is er veel aandacht voor het lichtniveau en de ventilatiemogelijkheden.’

Oprechte aandacht
Henk Moen is onder de indruk van de houding van zijn opdrachtgever. ‘Het ging de directie van Van Vulpen niet alleen om een energieneutraal gebouw met een transparante uitstraling, zoals past bij het bedrijf. Ze wilden echt een heel goed gebouw neerzetten voor hun mensen. Bij Van Vulpen werken veel jonge mensen. Daarom moest het een stoer gebouw worden, waarin ook ruimte was voor ontspanning. Er is daarom voorzien in een fitnessruimte met douchegelegenheid en naast de kantine worden twee spelruimtes ingericht. Ik vind die oprechte aandacht erg mooi.’

Betrokken
De bouw is inmiddels gestart. Moen schuift nog steeds elke twee weken aan bij het voortgangsoverleg. Niet dat er veel verandert aan het plan, maar soms moet er iets bijgesteld worden. Ook controleert hij het tekenwerk van de onderaannemers en hij denkt mee in de keuze van kleuren of armaturen. Het stopt niet met een definitieve tekening; hij blijft betrokken tot het pand er staat.

Klik hier voor het artikel.

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven